Spread Knowledge With Simplicity..................

Blogroll

Monday, January 18, 2016

भारत' की मुख्य बहुउद्देशीय परियोजनाएँ



मुख्य बहुउद्देशीय परियोजनाएँ

  परियोजना                         राज्य                        नदी

  1. भीमा परियोजना                महाराष्ट्र                    पवना एवं कृष्णा
  2. हीराकुण्ड जल विद्युत परियोजना   उड़ीसा                          महानदी
  3. महानदी जल विद्युत परियोजना     उड़ीसा                         महानदी
  4. सरदार सरोवर परियोजना           मध्य प्रदेश ,महाराष्ट्र             नर्मदा
  5. नर्मदा सागर परियोजना            मध्य प्रदेश                      नर्मदा
  6. इन्दिरा गाँधी बाँध परियोजना        राजस्थान             रावी, व्यास, सतलज
  7. फरक्का परियोजना                पश्चिम बंगाल                   गंगा
  8. दामोदर घाटी परियोजना      पश्चिम बंगाल व बिहार                दामोदर
  9. भाखड़ा नांगल बाँध परियोजना       हरियाणा,पंजाब, राजस्थान         सतलज

Share:

Saturday, January 16, 2016

Computer Science MCQs Computer Networking MCQ Set - 2

Computer Networking MCQ Set - 2




Question 1:

The interactive transmission of data within a time sharing system may be best suited to

a. simplex lines

b. half-duplex lines

c. full duplex lines

d. biflex-lines



Question 2:

Which of the following statement is incorrect?

a. The difference between synchronous and asynchronous transmission is the clocking derived from the data in synchronous transmission.

b. Half duplex line is a communication line in which data can move in two directions, but not at the same time.

c. Teleprocessing combines telecommunications and DP techniques in online activities

d. Batch processing is the prefered processing mode for telecommunication operation.



Question 3:

Which of hte following is considered a broad band communication channel?

a. coaxial cable

b. fiber optics cable

c. microwave circuits

d. all of above

Question 4:

Which of the following is not a transmission medium?

a. telephone lines

b. coaxial cables

c. modem

d. microwave systems


Question 5:

Which of the following does not allow multiple uses or devices to share one communication line?

a. doubleplexer

b. multiplexer

c. concentrator

d. controller



Question 6:

Which of the following signal is not standard RS-232-C signal?

a. VDR

b. RTS

c. CTS

d. DSR



Question 7:

Which of the following statement is incorrect?

a. Multiplexers are designed to accept data from several I/O devices and transmit a unified stream of data on one communication line

b. HDLC is a standard synchronous communication protocol.

c. RTS/CTS is the way the DTE indicates that it is ready to transmit data and the way the DCW indicates that it is ready to accept data

d. RTS/CTS is the way the terminal indicates ringing


Question 8:

Which of the following is an advantage to using fiber optics data transmission?

a. resistance to data theft

b. fast data transmission rate

c. low noise level

d. all of above


Question 9:

Which of the following is required to communicate between two computers?

a. communications software

b. protocol

c. communication hardware

d. all of above including access to transmission medium



Question 10:

The transmission signal coding method of TI carrier is called

a. Bipolar

b. NRZ

c. Manchester

d. Binary




1-b  2-d 3-d 4-c 5-a 6-a 7-d 8-d 9-d 10-a





Share:

Computer Science MCQs Computer Networking MCQ Set - 1



Computer Networking MCQ Set - 1

Question 1:

In OSI network architecture, the dialogue control and token management are responsibility of

a. session layer

b. network layer

c. transport layer

d. data link layer

e. none of above


Question 2:

In OSI network architecture, the routing is performed by

a. network layer

b. data link layer

c. transport layer

d. session layer

e. none of above


Question 3:

Which of the following performs modulation and demodulation?

a. fiber optics

b. satellite

c. coaxial cable

d. modem

e. none of the above

 Question 4:

The process of converting analog signals into digital signals so they can be processed by a receiving computer is referred to as:

a. modulation
b. demodulation
c. synchronizing
d. digitising



Question 5:

How many OSI layers are covered in the X.25 standard?

a. Two

b. Three

c. Seven

d. Six

e. None of above

 Question 6:

Layer one of the OSI model is

a. physical layer

b. link layer

c. transport layer

d. network layer

e. none of above



Question 7:

The x.25 standard specifies a

a. technique for start-stop data

b. technique for dial access

c. DTE/DCE interface

d. data bit rate

e. none of above

Question 8:

Which of the following communication modes support two-way traffic but in only one direction at a time?

a. simplex

b. half duplex

c. three-quarters duplex

d. all of the above




Question 9:

Which of the following might be used by a company to satisfy its growing communications needs?

a. front end processor

b. multiplexer

c. controller

d. concentrator

e. all of the above

Question 10:

What is the number of separate protocol layers at the serial interface gateway specified by the X.25 standard?

a. 4

b. 2

c. 6

d. 3

3. none of the above




1-a 2-a 3-d 4-d 5-b 6-a 7-c 8-b 9-e 10-d








Share:

Friday, January 15, 2016

Computer Science MCQs Computer Fundamental Set-IV

 MCQs Computer Fundamental  Set-IV

1. Which statement is valid about magnetic tape?

a. It is a plastic ribbon

b. It is coated on both sides with iron oxide

c. It can be erased and reused

d. All of above

2. The data recording format in most of the modern magnetic tape is

a. 7-bit ASCII

b. 7-bit EBCDIC

c. 8-bit ASCII

d. 8-bit EBCDIC

3. Which of the following is associated with error detector?

a. Odd parity bit

b. Even parity bit

c. Both of the above

d. None of above



4. Tape speed is measured in

a. Feet per second

b. Inch per second

c. Meter per second

d. Centimeter per second

5. Magnetic disks are the most popular medium for

a. Direct access

b. Sequential access

c. Both of above

d. None of above

6. Storage capacity of magnetic disk depends on

a. tracks per inch of surface

b. bits per inch of tracks

c. disk pack in disk surface

d. All of above

  
7. Reading data is performed in magnetic disk by

a. Read/write leads

b. Sectors

c. Track

d. Lower surface

8. Access time is

a. seek time + latency time

b. seek time

c. seek time – latency time

d. latency time


9. Seek time is

a. time to position the head over proper track

b. time to position the head over proper sector

c. time to position the head over proper cylinder

d. none of above

  
10. Latency time is

a. Time to spin the needed data under head

b. Time to spin the needed data under track

c. Time to spin data under sector

d. All of above


11. Floppy disks are available in

a. Single side single density

b. Single side double density

c. Both of above

d. None of above


12. Floppy disks typically in diameter

a. 3”

b. 5.25”

c. 8”

d. All of above

  

13. Hard disk is coated in both side above

a. Magnetic metallic oxide

b. Optical metallic oxide

c. Carbon layer

d. All of the above


14. Binary circuit elements have

a. One stable state

b. Two stable state

c. Three stable state

d. None of above

15. Which statement is valid?

a. 1KB = 1024 bytes

b. 1 MB=2048 bytes

c. 1 MB = 1000 kilobytes

d. 1 KB = 1000 bytes



16. Which statement is valid about computer program?

a. It is understood by a computer

b. It is understood by programmer

c. It is understood user

d. Both of above


17. Software in computer

a. Enhances the capabilities of the hardware machine

b. Increase the speed of central processing unit

c. Both of above

d. None of above


18. Which of the following is not computer language?

a. High level language

b. Medium level language

c. Low level language

d. All of the above

  

19. Which language is directly understood by the computer without translation program?

a. Machine language

b. Assembly language

c. High level language

d. None of above


20. Instruction in computer languages consists of

a. OPCODE

b. OPERAND

c. Both of above

d. None of above


21. Machine language is

a. Machine dependent

b. Difficult to program

c. Error prone

d. All of above






11-a  2-d 3-c 4-b 5-c 6-d 7-a 8-a 9-a 10-a 11-c 12-d 13-a 14-b 15-a 16-d 17-a 

18-b 19-a 20-c 21-d 

Share:

BTemplates.com

BTemplates.com

Contact Us

Name

Email *

Message *

Google+ Followers

Labels